fot_theatro_les

Τι είναι το θεατρικό παιχνίδι;

th-p-1

Το θεατρικό παιχνίδι είναι ένα δημιουργικό ταξίδι σε χώρες παραμυθένιες με στόχο κάθε παιδί στο τέλος της διαδρομής να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αυτογνωσία, φαντασία και τον χάρτη με τα μονοπάτια που θα το οδηγήσουν στην ευτυχία!!!

Γιατί τα παιδιά αγαπούν το θεατρικό παιχνίδι;

Τα παιδιά αγαπούν το θεατρικό παιχνίδι γιατί πρόκειται για μια ομαδική διαδικασία που τους δίνει την δυνατότητα να συνεργάζονται και να αλληλοϋποστηρίζονται στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν κάτι από κοινού. Εξάλλου κάθε παιδί που συμμετέχει στο θεατρικό παιχνίδι νιώθει ευτυχισμένο γιατί είναι ελεύθερο να βρίσκει τρόπους να εκφράζεται:  να χαίρεται, να λυπάται, να θυμώνει, να ενθουσιάζεται, να μεταμορφώνει, να δημιουργεί, να αυτοοριοθετείται  κατανοώντας τις ανάγκες και τις δυνατότητες και των συνανθρώπων του!!!

Πώς πραγματοποιείται και τι περιλαμβάνει ένα εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού;

Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του θεατρικού παιχνιδιού είναι παιδιά γεμάτα κέφι για δημιουργία και αξιοποίησης της φαντασίας τους.
Απαραίτητος είναι και ένας χώρος που επιτρέπει στα παιδιά να κινούνται άνετα και ελεύθερα, εξοπλισμένος με καθημερινά ή παράξενα αντικείμενα τα οποία θα χρησιμοποιούν στις δράσεις τους.
Καπέλα, μάσκες, παλιές τσάντες, διαφορετικής υφής υφάσματα, μαξιλάρια, παράξενα παπούτσια και αξεσουάρ εμπνέουν τα παιδιά.
Τυχαία καθημερινά γεγονότα, φωτογραφίες, έργα τέχνης καθώς επίσης η μυθολογία, η λογοτεχνία και η λαϊκή μας παράδοση βοηθούν τα παιδιά να ζωντανεύουν ρόλους και να κατανοούν αβίαστα και δημιουργικά τον κόσμο που τα περιβάλλει.

Ποια είναι τα οφέλη από την συμμετοχή σε μία ομάδα θεατρικού παιχνιδιού;

Το σημαντικότερο όφελος από την συμμετοχή ενός παιδιού σε μία ομάδα θεατρικού παιχνιδιού είναι η ικανότητα που αποκτά να ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ !
Ο αστικός τρόπος ζωής και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ωθούν  το παιδί να παίζει μόνο του!! Αυτό του στερεί την δυνατότητα της κοινωνικής προσαρμογής, της ανταλλαγής ιδεών και γνώσεων και κυρίως της αυτογνωσίας.  Μια ομαδική δραστηριότητα καλύπτει αυτό το κενό και προσφέρει στο παιδί τα εφόδια για να ανακαλύψει μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας του τις αληθινές αξίες της ζωής!!!
Παράλληλα το βοηθά να αξιοποιήσει την φαντασία του η οποία θα του φανεί χρήσιμη και όταν ενηλικιωθεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ή επάγγελμα και αν κάνει.

Μαθαίνει επίσης:
• Να συγκεντρώνει την προσοχή του και να χαλαρώνει
• Να εκφράζεται λεκτικά και σωματικά
• Να εστιάζει στην ουσία
• Να αποβάλλει την συστολή που ενδεχομένως έχει μέσω της αυτοπεποίθησης που αποκτά
• Να ανακαλύπτει ικανότητες και δυνατότητες που ίσως δεν ήξερε ότι έχει και να μαθαίνει να παρατηρεί, να σέβεται και να αξιοποιεί αντίστοιχες ικανότητες και των άλλων προς όφελος της ομάδας.
• Να δοκιμάζει τις αντιδράσεις  και τα συναισθήματα που προκαλούν στους άλλους οι επιλογές του μέσα σε ασφαλές περιβάλλον, γεγονός που θα το θωρακίσει και θα του προσφέρει συναισθηματική ωριμότητα και ενσυναίσθηση!!!

Για αυτό όλο και περισσότερα παιδιά και γονείς επιλέγουν το θεατρικό παιχνίδι !!!

Ελένη Κουσκουρέλου
Παιδαγωγός, Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού

Please follow and like us: