fotlogo1

 Φτερούγισμα στον χρόνο και τον χώρο…

Τον Ιανουάριο του 1965 μια ομάδα νέων Τριπολιτσιωτών με πνευματικά ενδιαφέροντα και καλλιτεχνικές ανησυχίες υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη ενός πολιτιστικού σωματείου με την επωνυμία «Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης» το οποίο έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της αρκαδικής πρωτεύουσας.

Η ιδρυτική πράξη του Φ.Ο.Τ.

Η ιδρυτική πράξη του Φ.Ο.Τ.

Η επωνυμία του σωματείου ήταν ιδέα του Όθωνα Τσαμπλάκου. Υπήρχε σωματείο με την ίδια επωνυμία στη Χίο, απ’ όπου καταγόταν και θέλησε να την μεταφέρει στην Τρίπολη, δεύτερη πατρίδα του.

Στην ίδρυσή του πρωτοστάτησαν οι:

  • Μίμης Σιούντρης
  • Κώστας Φαρατζής
  • Βασίλης Μπενόπουλος
  • Όθωνας Τσαμπλάκος
  • Βαγγέλης Κωτσιόπουλος
  • Γιάννης Αλεξόπουλος
  • Πέτρος Λυκίδης
  • Φώτης Τούντας
  • Ηρακλής Γεωργιάδης
  • Λαμπρινή Μπάρλα
  • Γιώργος Ντούρος
  • Αναστάσιος Λούτος
  • Χαράλαμπος Θεοδοσόπουλος

Το σωματείο, με πρώτο πρόεδρο τον αείμνηστο Πέτρο Λυκίδη, ξεκίνησε αμέσως τις δραστηριότητές του οι οποίες είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό της Τρίπολης, η ανοδική του πορεία όμως διακόπηκε στα χρόνια της δικτατορίας που ακολούθησαν.

Τα έγγραφα για τη διάλυση του Φ.Ο.Τ.

Τα έγγραφα για τη διάλυση του Φ.Ο.Τ.

Με την επανασύστασή του, το 1975, άρχισε η πιο σημαντική και αποδοτική περίοδος του Φιλοτεχνικού με τη διοργάνωση πολυάριθμων και κορυφαίων εκδηλώσεων, όπως αυτές αποτυπώνονται στους ετήσιους απολογισμούς των Διοικητικών Συμβουλίων και στο πολύτιμο δημοσιογραφικό και φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στα αρχεία του σωματείου.

Εγκαινιάζοντας τα Εντευκτήριά του, το Δεκέμβριο του 1977, ο Φ.Ο.Τ. παρέδωσε στην πόλη μια όμορφη και ζεστή αίθουσα 300 τ.μ., η οποία του έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξει τις ποικίλες πρωτοβουλίες του. Τη διαμόρφωση της αίθουσας σχεδίασε κατά τρόπο μοναδικό – αν σκεφτεί κανείς τις δυσκολίες του χώρου, ο οποίος προοριζόταν για διαμερίσματα κατοικίας – η αρχιτέκτων Μιράντα Δεληθέου, η οποία πρόσφερε δωρεάν την εργασία της. Καθοριστική ήταν η συμβολή των Χαραλάμπου Θεοδοσόπουλου, Ηρακλή Γεωργιάδη, Βασίλη Μπενόπουλου και Γιώργη Καστραντά. Στην αίθουσα αυτή συναντήθηκαν, συζήτησαν, αλλά κυρίως έδρασαν συλλογικά πάμπολλοι άνθρωποι.

Την εποχή που στην Τρίπολη δεν υπήρχε καμία δημοτική αίθουσα για ανάλογες χρήσεις και μόνο δύο καφετέριες στην πλατεία Άρεως, η αίθουσα αυτή υπήρξε ο μοναδικός χώρος συνάντησης ατόμων που επεδίωκαν μια άλλη ποιότητα σχέσεων, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού της πόλης.

Επιβεβλημένη είναι μια ιδιαίτερη αναφορά στις κορυφαίες στιγμές του Φ.Ο.Τ είτε αυτές αφορούν κάποιους τομείς δράσης είτε συγκεκριμένες εκδηλώσεις.

Από τα πρώτα μελήματα ήταν η προσπάθεια για τη δημιουργία ερασιτεχνικού θιάσου. Στο θίασο συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι: Μαίρη Σιούντρη, Λαμπρινή Μπάρλα, Τάκης Μητρόπουλος, Χρήστος Ζούζουλας. Η προσπάθεια αυτή διακόπηκε απότομα αλλά, στη μικρή σκηνή που διαμορφώθηκε στον κάτω χώρο της αίθουσας του Φ.Ο.Τ., ηθοποιοί όπως ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Ποταμίτης παρουσίασαν μονόπρακτα, ενώ αργότερα δημιουργήθηκε, έστω και με δυσκολίες, θεατρικό τμήμα που ανέβασε μονόπρακτα του Μάριου Ποντίκα το 1979, την Αντιγόνη του Ανούιγ το 1982 και σε – συνεργασία με το θεατρικό τμήμα του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας – το Φον Δημητράκη του Ψαθά, που περιόδευσε σε πόλεις και χωριά της Αρκαδίας το 1983.

Σημαντικοί λογοτέχνες, όπως ο Αντώνης Σαμαράκης, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Γιώργος Ιωάννου και άλλοι πολλοί ήρθαν στην Τρίπολη περισσότερες από μία φορές. Τα μαθήματα λογοτεχνίας που έδωσε για πέντε μέρες, το Φεβρουάριο του 1979, ο κορυφαίος ίσως πεζογράφος της μεταπολεμικής Ελλάδας Δημήτρης Χατζής, αποτέλεσαν πραγματικό ορόσημο.

Καθηγητές Πανεπιστημίου και άλλοι πνευματικοί άνθρωποι, Βλάχος, Καράγιωργας, Φίλιας, Κουμάντος, Μαρωνίτης, Κακριδής, Γιανναράς, Σαββίδης, Μπιτσάκης, Κυδωνιάτης – για να αναφέρουμε μερικούς απ’ αυτούς – παρουσίασαν σημαντικά και επίκαιρα θέματα και συζήτησαν με το κοινό που κατέκλυζε κάθε φορά τα Εντευκτήρια.

Οι Ιδρυτές του Φ.Ο.Τ.

Οι Ιδρυτές του Φ.Ο.Τ.

Η Ελένη Γλύκαντζη-Αρβελέρ, ο Δημήτρης Νανόπουλος, ο Βασίλειος Πετράκος, ο Δημήτρης Παντερμαλής τίμησαν με το κύρος τους τον Όμιλο. Οι ψυχίατροι Θάνος Ασκητής και Νίκος Σιδέρης, ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς καθώς και ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος ήρθαν στην Τρίπολη πριν λίγα χρόνια καλεσμένοι του Φ.Ο.Τ.

Μουσικές βραδιές με κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές, όπως είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νότης Μουρουδής, η Ελένη Καραΐνδρου, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Λάκης Παππάς, η Πόπη Αστεριάδη, ο Γιώργος Ζωγράφος, η Αρλέττα, ο Τάσος Καρακατσάνης, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Νένα Βενετσάνου, η Αφροδίτη Μάνου, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Πέτρος Πανδής, η Μαρία Φαραντούρη, η Αφροδίτη Μάνου, η Μελίνα Μποτέλλη, η Μαρία Δημητριάδη, η Νάντια Καραγιάννη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, η Γιώτα Νέγκα, ο Βασίλης Λέκκας, η Σαβίνα Γιαννάτου πρόσφεραν απολαυστικές ώρες στα μέλη και στους φίλους του Ομίλου.

Οργανώθηκαν αφιερώματα σε πάμπολλους Έλληνες και ξένους λογοτέχνες και κατ’ επανάληψη στον Κώστα Καρυωτάκη, όπου διατυπώθηκε και το αίτημα για τη διάσωση και την ανακαίνιση του σπιτιού που γεννήθηκε, κίνηση που είχε αίσιο τέλος –έστω και μετά από πολλά χρόνια- με την καταλυτική παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πλήθος εκθέσεων ζωγραφικής οργανώθηκαν στα Εντευκτήρια γνωστών ανά το Πανελλήνιο ζωγράφων αλλά και ντόπιων (Δανιγέλλης, Γκλίνος, Μ. Ξαγά, Χ. Πολίτη – Μέλεγου) ή ομαδικές Αρκάδων εικαστικών. Οι εκθέσεις αυτές, εκτός των άλλων, απέδωσαν στο Φιλοτεχνικό πίνακες- δώρα των ζωγράφων, ώστε σήμερα να διαθέτει μια αξιόλογη συλλογή.

Στα Εντευκτήρια του Ομίλου εξακολουθούν να διοργανώνονται επανειλημμένα διαγωνισμοί ζωγραφικής, φωτογραφίας, διηγήματος και ποιήματος, στους οποίους συμμετέχουν αρκετοί συμπολίτες, κυρίως νέοι και απονέμονται βραβεία.

Έχουν γίνει κατά καιρούς μαθήματα φωτογραφίας, ζωγραφικής και από το 2010 λειτουργεί λέσχη ανάγνωσης.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει ακόμα να γίνει στην Κινηματογραφική λέσχη του Φιλοτεχνικού. Ψυχή της ο Βασίλης Μπρουμάς . Από το 1976 που άρχισαν οι τακτικές εβδομαδιαίες προβολές ταινιών, άλλοτε στην «Αελλώ» και άλλοτε στον «Αρίωνα» σκηνοθέτες όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Τάσος Ψαρράς και πολλοί άλλοι ήρθαν οι ίδιοι στην προβολή ταινιών τους και συζήτησαν με το κοινό, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις προηγήθηκε ή ακολούθησε ανάλυση της ταινίας από κορυφαίους κριτικούς του κινηματογράφου (Αντωνόπουλο, Ραφαηλίδη κ.α.).

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η σχολή γονέων, που λειτούργησε για πολλά χρόνια . Ειδικοί ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί και άλλοι επιστήμονες, κυρίως άνθρωποι που ζουν στην Τρίπολη , συζήτησαν με τους γονείς θέματα, όπως σχέσεις γονιών και παιδιών, προβλήματα των παιδιών στο σχολείο και οτιδήποτε έχει να κάνει με την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού.

Το τμήμα «σκάκι» οργανώθηκε από το 1976 με υπεύθυνο τον Παύλο Μονάντερο, συνέχισε τη δράση του με το Γιώργο Μπακομιχάλη και σήμερα, με τον Τάκη Δημητρακόπουλο και μια ικανή σκακιστική ομάδα αγωνίζεται και διακρίνεται σε τοπικούς και πανελλήνιους αγώνες. Ο ιδιαίτερος χώρος της αίθουσας που έχει παραχωρηθεί στην Σ.Ο. φαίνεται μάλλον μικρός για να φιλοξενεί τους σκακιστές, κυρίως νέους, που τον κατακλύζουν κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Επιτυχία ακόμα σημείωσαν οι συζητήσεις με κορυφαία πρόσωπα της πολιτικής ζωής απ’ όλες τις πολιτικές παρατάξεις που οργάνωσε ο Φ.Ο.Τ. (Κ. Καραμανλής, Β. Παπανδρέου, Μ ΄Εβερτ, Λ. Κύρκος, Ν. Αλευράς Ευκλ. Τσακαλώτος, Ν. Χουντής) οι οποίες συνεχίζονται και δίνουν τη δυνατότητα στους ομιλητές να αναδείξουν ένα διαφορετικό πρόσωπο και μια άλλη γλώσσα απ΄ αυτήν που συνηθίζεται στις κομματικές συγκεντρώσεις .

Μια άλλη σημαντική διάσταση της δραστηριότητας του Φ.Ο.Τ. είναι οι παρεμβάσεις και οι διεκδικήσεις του Ομίλου για ζητήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής σχετικά με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής γενικότερα .

Αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολη είναι η λεπτομερής καταγραφή όλης της δραστηριότητας του Ομίλου – χωρίς αυτή να θεωρηθεί κουραστική και χωρίς να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις – αλλά ελπίζουμε να βρούμε και να καταγράψουμε όσο γίνεται περισσότερες από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πολύχρονης και πλούσιας παρουσίασης του Ομίλου στα δρώμενα της Τρίπολης, εμπλουτίζοντας έτσι συνεχώς την ιστοσελίδα μας.

Συγχρόνως θα παρουσιάζουμε τις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν, ώστε οι χρήστες του διαδικτύου και φίλοι το Ομίλου να ενημερώνονται για τις ποικίλλες δράσεις του που αποτελούν αναγεννητική πολιτιστική προσπάθεια αλλά και κίνητρο πολιτιστικής δραστηριότητας.

Τα στοιχεία που αναφέρουμε τα αντλήσαμε από το λεύκωμα που κυκλοφόρησε με αφορμή τα 35 χρόνια δράσης του Φ.Ο.Τ. (1965-2000) και παρουσιάστηκε στις 29-1-2000 στα Εντευκτήριά του σε μια πανηγυρική εκδήλωση.

Ευελπιστούμε και το 2015, με τη συμπλήρωση 50 χρόνων δράσης και προσφοράς του Φ.Ο.Τ., να πραγματοποιηθεί μια αντίστοιχη εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί η συνέχεια αυτού του λευκώματος που θα αφορά στα χρόνια 2000 – 2015 με πλούσιο υλικό – ήδη έχει συγκεντρωθεί αρκετό – από τη συνεχή ανοδική του πορεία.

Όλοι όσοι έχουμε εμπλακεί από την ίδρυση του Φ.Ο.Τ. ως σήμερα στη Διοίκησή του υπηρετούμε και προωθούμε τους σκοπούς του. Αναλαμβάνοντας δε τη σκυτάλη από τους προκατόχους μας, καταβάλλουμε κοινές προσπάθειες να συνεχιστεί η ανεκτίμητη προσφορά των ιδρυτών του Ομίλου και πιστεύουμε πως το μέλλον του – εκσυγχρονισμένο – θα αποτελέσει συνέχεια του λαμπρού του παρελθόντος.

Το Δ.Σ του ΦΟΤ.

FOT

Τα εντευκτήρια του Φιλοτεχνικού Όμιλου Τρίπολης

[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_10.jpg]2912
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_12.jpg]2340
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_13.jpg]2340
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_14.jpg]2190
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_15.jpg]2090
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_16.jpg]1860
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_19.jpg]1750
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_22.jpg]1880
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_23.jpg]1700
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_27.jpg]1670
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_28.jpg]1600
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_30.jpg]1590
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_4.jpg]1630
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_40.jpg]1620
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_41.jpg]1650
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_42.jpg]1740
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_5.jpg]1540
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_53.jpg]1450
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_54.jpg]1330
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_55.jpg]1340
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_56.jpg]1300
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_57.jpg]1350
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_58.jpg]1300
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_6.jpg]1190
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_7.jpg]1310
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_8.jpg]1110
[img src=https://fotripolis.gr/wp-content/flagallery/fot/thumbs/thumbs_9.jpg]1130

Τα εντευκτήρια του Φ.Ο.Τ. (video)